Moje zdjęcia
Przykładowe linki do zdjęć na stronie
Przyszedł czas na poznanie tych grzybów, które mogą zachwycać swoim wyglądem, jednak nie powinniśmy ich spożywać. Żeby to zrobić musimy je dobrze poznać. Dlatego teraz posiedzę w grzybach o właściwościach trujących.
Często w życiu można usłyszeć radę „co Cię nie zabije, to Cię wzmocni”. W temacie grzybów nie ma to żadnego zastosowania. To co Cię nie zabije, może Cię na tyle uszkodzić, że będziesz potrzebować opieki lekarskiej do końca życia.
Jednak nie wszystkie grzyby trujące są równie niebezpieczne, tak samo jak wszystkie jadalne równie smaczne. Dlatego najbardziej sensownym podziałem grzybów trujących dla mnie jest ten ze względu na dominujące substancje toksyczne. Dlatego tablice zostały oparte na tabeli znalezionej w Wikipedii, która została opracowana na pracy Pavol Škubla „Wielki atlas grzybów” (tak domniemam).
Pominięte zostały trzy grupy zatruć:
– termolabilne (gdzie związki trujące ulegała rozkładowi podczas obróbki termicznej, bardziej skutecznie niż gyromitryna np. modroborowik ponury, krwistoborowik purpurowy, opieńki)
– immunologiczne (gdzie grzyby nie posiadają związków toksycznych, ale mogą wpływać na układ immunologiczny np. gąska zielonka, opieńki, krowiak podwinięty)
– gastrotoksyczne (gdzie w grzybach występują związki chemiczne wpływające na układ pokarmowy, jednak skutki są raczej łagodne i szybko ustępują, bez uszczerbku na zdrowiu), dodatkowo na grzyby z tej grupy nie musimy reagować źle. Zależy od ilości ich spożycia, jak i od uwarunkowań naszego organizmu.
Jeśli jakiś grzyb został pominięty, a powinien się znaleźć w odpowiedniej grupie proszę o takie info pod konkretną tablicą.
W kolejnych postach będę bardziej zgłębiał trujące gatunki grzybów z poszczególnych sekcji. Doszukując się podobieństw do innych grzybów jadalnych. Na sam koniec połączę wszystko w jedną całość.