Przydatne linki
Moje zdjęcia
Przykładowe linki do zdjęć na stronie
Jest to grzyb powszechnie występujący w naszych lasach, choć już tak powszechnie nie zbierany. Może to wynikać z braku znajomości grzyba lub z opinia, że nie należy do wartościowych jeśli chodzi o walory smakowe.
O gustach się nie dyskutuje jednak dopuszczalne jest wyrażenie własnej opinie 😉 więc to moja.
Mi smak bardzo odpowiada, jest specyficzny i różny od innych grzybów które znam. Nie jest tak wyraźny i rozprzestrzeniający się na daną potrawę jak podgrzybek czy borowik, jednak nieprawdą by było napisanie, że danie z samego muchomora jest bez smaku.
Nadaje się praktycznie do wszystkiego gotowania, smażenia, duszenia czy marynowania. Dokładna obróbka termiczna jest konieczna, żeby zneutralizować substancje potencjalnie toksyczne. W marynacie bardzo ładnie wyglądają małe, młode kapelusze. Jeśli chodzi o suszenie nie wypowiem się bo nie próbowałem, a zakładam że przy tak delikatnym zapachu aromatu nie odda za dużo. Ale może ktoś ma doświadczenie?
Przy zbieraniu warto też zachować ostrożność bo są to bardzo delikatne osobniki, które się kruszą i pod ciężarem innych grzybów możemy donieść bliżej nieokreśloną miazgę. Zazwyczaj zbiera się same kapelusz bo trzony są dość łykowate.
Stosunkowo łatwo je rozpoznać wśród grzybów występujących w lesie. Zawsze są osadzone w luźnej błoniastej pochwie zrośniętej na dole, a wolną górą. Zdarza się, że nawet młode egzemplarze posiadają już widoczne prążkowanie na kapeluszu, co jest ich kolejna cechą oraz brak pierścienia na trzonie, który u starszych owocników jest pusty w środku. Co prawda, żeby mieć pewność nie można się sugerować tylko brakiem pierścienia, bo z innych muchomorów może odpaść. Dlatego w każdym opisie grzyba trzeba wybrać charakterystyczne cechy i zbierać tylko te które je spełniają.
To co mi się jeszcze kojarzy. Można go już zbierać zanim zacznie się prawdziwe bum na grzyby jesienne. Zaczyna się pojawiać już w czerwcu, w różnych lasach, w miejscach dość wilgotnych. U mnie widzę go zawsze w towarzystwie brzozy w dużych ilościach wśród innych drzew rzadziej.