Zatrucia gastryczne grzybami

Powiązane linki

Przydatne linki

Moje zdjęcia

Przykładowe linki do zdjęć na stronie

Dopisz się do newslettera.

Cześć druga.
Grzyby trujące  powodujące zatrucia gastryczne postanowiłem osobno opracować.

Jest to grupa zatruć, która ma charakter lekki, a przy niektórych gatunkach grzybów wcale nie musi dojść do zatrucia. Dużo zależy od naszego organizmu i od tego jaką ilość spożyjemy, w jakiej formie przygotowane.

Typowymi objawami zatruć są: bóle brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia i mdłości. Pierwsze objawy pojawiają się do trzech godzin od spożycia. Zatrucia mają na ogół względnie łagodny przebieg i nie wymaga nadzoru lekarza, a do zdrowia wracamy w ciągu 2-3 dni. Jednak dla pewności warto się skonsultować, pomoże złagodzić objawy i pokieruje dalej.

W tym opracowaniu nie są wymienione wszystkie grzyby, które mogą mieć wpływ na nasz organizm i układ pokarmowy. Bardzo ważne w momencie poszerzania naszych horyzontów kulinarnych z grzybami jest poszukanie informacji o danych gatunkach.
Ostrożności nigdy nie za wiele.

Nie zawsze łatwo będzie znaleźć informacje, bo czasami różni autorzy mają różną opinię co do zdatności do spożycia.

Są grzyby uznawane za trujące lub niejadalne, ale jednak spożywane. Jednak, żeby to tego się zabrać proponuję sprawdzenie informacji o formie jak powinny być przygotowane. Chodzi głównie o mleczaje, czy gołabki, które poddaję się kiszeniu. Dodatkowo poszukajmy osób, które mogłyby się podzielić doświadczeniem i radą. Jednak zawsze trzeba pamiętać o własnym zdrowiu.

Jeśli jesteśmy podatni lub mamy problemy z układem pokarmowym, również grzyby powszechnie zbierane i uważane za pyszne i jadalne mogą nam zaszkodzić.

Jeśli jakiś gatunek powinien się koniecznie znaleźć w tej grupie dajcie znać.

Grafiki z tego opracowania

Zobacz również

0 0 votes
Article Rating
Powiadom mnie
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
error: Content is protected !!
0
Masz swoje przemyślenia, wyraź je ;)x
Scroll to Top