Przydatne linki
Moje zdjęcia
Przykładowe linki do zdjęć na stronie
Jest to grupa zatruć, która ma charakter lekki, a przy niektórych gatunkach grzybów wcale nie musi dojść do zatrucia. Dużo zależy od naszego organizmu i od tego jaką ilość spożyjemy, w jakiej formie przygotowane.
Typowymi objawami zatruć są: bóle brzucha, wymioty, biegunka, wzdęcia i mdłości. Pierwsze objawy pojawiają się do trzech godzin od spożycia. Zatrucia mają na ogół względnie łagodny przebieg i nie wymaga nadzoru lekarza, a do zdrowia wracamy w ciągu 2-3 dni. Jednak dla pewności warto się skonsultować, pomoże złagodzić objawy i pokieruje dalej.
Nie zawsze łatwo będzie znaleźć informacje, bo czasami różni autorzy mają różną opinię co do zdatności do spożycia.
Są grzyby uznawane za trujące lub niejadalne, ale jednak spożywane. Jednak, żeby to tego się zabrać proponuję sprawdzenie informacji o formie jak powinny być przygotowane. Chodzi głównie o mleczaje, czy gołabki, które poddaję się kiszeniu. Dodatkowo poszukajmy osób, które mogłyby się podzielić doświadczeniem i radą. Jednak zawsze trzeba pamiętać o własnym zdrowiu.
Jeśli jesteśmy podatni lub mamy problemy z układem pokarmowym, również grzyby powszechnie zbierane i uważane za pyszne i jadalne mogą nam zaszkodzić.