Przydatne linki
Moje zdjęcia
Przykładowe linki do zdjęć na stronie
Grzyby gatunkami, czyli poznajmy je bliżej.
Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae).
Nie dość, że często Nadleśnictwo obserwuję las z ukrytych kamer, to jeszcze sama przyroda nas podsłuchuje. Więc na samym początku, zachowujemy się w lesie jak w czasie wizyty u królowej Elżbiety . Bo jesteśmy na podsłuchu i to cały czas.
Uszak bzowy to grzyb, który można spotkać przez cały rok. Wszystko zależy od warunków atmosferycznych i poziomu wilgotności. Można go szukać na osłabionym lub martwym drewnie drzew liściastych, szczególnie czarnego bzu.
Niekoniecznie musimy udawać się do lasu. Z powodzeniem odnajdziemy go w parkach, przy drogach, nad rzekami, ogrodach czy zaroślach. Preferuje drewno drzew liściastych, choć sporadycznie można go odnaleźć na drewnie iglastym.
Swoją budową przypomina uszy, bokiem przyrośnięte do drewna. Struktura jest elastyczna, gumowata, a jednocześnie jędrna i sprężysta. Ubarwiony w różne odcienie brązu. Nie posiada żadnego charakterystycznego zapachu, ani smaku. Jednak posiada fantastyczną konsystencje i chrupkość, która wzbogaca wiele dań. Jednocześnie jest to grzyb, który idealnie przejmuje smaki danej potrawy.
Posiada również właściwości lecznicze, jest to dla mnie nowa wiedza, zaobserwowana u jednego znajomego w poście.
Dlatego pozwolę sobie na cytat z Wikipedii: „Uszak posiada także właściwości lecznicze. Pozytywnie wpływa na organizm aktywując układ odpornościowy, ale również działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest wartościowym uzupełnieniem diety zimowej.”
A jak Wy przygotowujecie tego grzyba?
Posiadacie tradycje zbierania?
A może macie jakieś tajemnicze przepisy na niego?
Podzielcie się, każdy się z tego czegoś nauczy