Prosta i szybka przekąska, którą można zjeść na śniadanie lub poczęstować gości. Czarka nie posiada grzybowego smaku, a przypomina delikatnie rzodkiewkę. Idealnie komponuje się z twarożkiem.
Najbardziej czasochłonne będzie przygotowanie czarek. Należy je dokładnie oczyścić z reszek ściółki. Pomocna może być gąbka i nożyk. Można również zamoczyć w wodzie solą.
Oczyszczone czarki możem przelać wrzątkiem. Następnie siekamy na wąskie paski. Podagrycznik i szczypiorek myjemy oraz drobno siekamy. Twaróg wyciągamy do miski i widelcem dokładnie rozgniatamy. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i mieszamy dodając sól oraz pieprz. Jak masa będzie się dobrze mieszała, dodajemy grzyby i zioła. Jeszcze raz mieszamy do równego rozprowadzenia składników.
Gotowe. Najlepsze jest to, że wszystkie składniki możemy znaleźć na jednej wyprawie do lasu.