Przydatne linki
Moje zdjęcia
Przykładowe linki do zdjęć na stronie
Grzyb, a zależność lub preferencja glebowa na ponad 100 gatunkach jadalnych. Na specjalną prośbę, pewnej Pani. Mam nadzieję, że choć trochę zbliżyłem się do oczekiwań.
Nie będzie to typowy podział zgodny, w każdym aspekcie z geologicznym podziałem. Nie jest też w najmniejszym stopniu zbliżony do klasyfikacji gleb leśnych (gdzie wyróżnia się około 25 typów gleby, które posiadają jeszcze swoje podtypy…). I to z jednej prostej przyczyny, żeby to zrobić trzeba by posiadać informację jakie grzyby, z jakimi typami gleby są zależne. Mikolodzy chyba, aż tak nie dociekają więc wszystkie informacje zebrane odnosiły się jakby do ziemi ogrodowej (uprawnej) . Stąd podział na piaszczystą, gliniastą, iłową, żyzną, bogatą w azot, jak i na odczyn pH. Takie fakty dało się ustalić, czyli na jakich glebach dane gatunki czują się najlepiej. Na temat wielu grzybów nie udało mi się ustalić informacji, dlatego nie ma kilku popularnych. Domniemam, że nie są tak zależne od rodzaju gleby lub porostu nie były przeprowadzane dla nich takie analizy. Od razu też wspomnę, że gołąbki celowo zostały wykluczone z opracowania.
Sam fakt zaistnienia odpowiednich warunków glebowych nie musi świadczyć o tym, że znajdziemy tam wymienione grzyby. Często potrzebują dodatkowych czynników takich jak konkretny gatunek drzewa do mikoryzy, wilgotności, terenu czy nasłonecznienia.
Jednak wydaje mi się, że jako dodatkowa inspiracja do poszukiwań, spełnia swoją rolę.
W dalszej kolejności pojawią się kolejna zależności występowania grzybów wielkoowocnikowych, jadalnych.
Charakterystyka:
Gleba gliniasta – ciężka i nieprzepuszczalna, wilgotna jest lepka i pozwala się formować, zasobna w składniki pokarmowe
Gleba ilasta – żyzna, dobrze utrzymuje wodę, łatwo się zbryla, w dotyku przypomina mydło
Gleba torfowa – zasobna w materię organiczną, dobrze utrzymuje wodę, często bywa kwaśna
Gleba wapienna – ma barwę jasną, jest płytka, kamienista, dobrze przepuszczalna i umiarkowanie żyzna
Gleba piaszczysta – w palcach jest ziarnista, jej cząstki się nie zlepiają i nie brudzi rąk, jest sucha, lekka, przepuszczalna, mało żyzna
Więc jak określić rodzaj gleby?
Metodą na palce.
Mało dokładna bo daje nam trzy warianty odpowiedzi.
Odrobinę ziemi rozcieramy w palcach i otrzymujemy:
Glebę ciężką (gliniastą) jeśli silnie brudzi ręce, wilgotna jest lepka, można ją formować w dowolny kształt.
Glebę średnią (piaszczysto-gliniastą), lekko brudzi palce, w dotyku ziarnista, daje się formować w większe fragmenty, malo trwałe.
Glebę lekką (piaszczystą) nie lepka, nie brudzi palców, rozsypuje się przy próbie formowania
W podobny sposób przeprowadzone badanie można porównać z ustaleniem Schlichtinga i Blume‚a
Silnie piaszczysta (z gleby nie można uformować wałka grubości 0,5 ołówka)
Piaszczysta (z gleby nie można uformować wałka grubości ołówka)
Gliniasta (z gleby można uformować wałek średniej grubości i skrzypi między palcami)
Ilasta (z gleby można uformować wałek, a po przełamaniu wałka gleba ma lśniącą powierzchnię)
Silnie ilasta (gleba jest miękka jak masło)
Pomocna bywa również natura. Możemy wstępnie założyć po roślinności, czy występowaniu poszczególnych gatunków grzybów.
„Gleba kwaśna: fiołek ptasi, koniczyna polna, przetacznik leśny, szczaw.
Gleba alkaliczna: cykoria podróżnik, dzwonek jednostronny, wilczomlecz.
Gleba uboga w azot: banka średnia, komonica zwyczajna.
Gleba bogata w azot: pokrzywa, tobołki polne.
Gleba sucha: macierzanka, jaskier bulwiasty, posłanek pospolity, wilczomlecz, krwawnik.
Gleba wilgotna: firletka poszarpana, gwiazdnica, mięta, stokrotka, trzęślica, wiązówka błotna.
Gleba podmokła: czyściec błotny, krwiściąg lekarski, podbiał, skrzyp polny, rdest wężownik.
Gleba ciężka: babka zwyczajna, mietlica biaława, pięciornik gęsi, tasznik pospolity.”(1)
Materiał był zbierany, ewentualnie potwierdzany w kilku miejscach, stąd nie dam rady wymienić wszystkich źródeł. Proces wyglądał następująco. Grzyby jadalne zostały wyprane na podstawie aplikacji nagrzyby.pl. Stąd też uwaga, że czasami różne źródła podawały inne zastosowanie niż jadalny. Sporadycznie zdarzały się uwagi, że nie jadalny. Dlatego w przypadku chęci zbierania nieznanego gatunku warto poszukać dodatkowych informacji. Często zdarzają się takie rozbieżności, które wynikają z nieaktualizowania materiału przez autorów. Po za tym niejadalny, nie koniecznie musi oznaczać, że szkodliwy. Do tej kategorii należą też grzyby ze względu na smak, twardość owocników czy zapach, który może być „nieodpowiedni”. Jednak po odpowiedniej obróbce nadają się do spożycia według niektórych grzybiarzy. Kolejny etap polegał na zbieraniu interesujących mnie informacji. W wyszukiwarkę wpisywałem nazwę i przeglądałem pierwsze 10/20 wyników, do wyczerpania. W przypadku braku skuteczności, wpisywałem nazwę naukową i przeglądałem 5/10 stron obcojęzycznych. Później sobie już darowałem jeśli to nie było owocne.