Boczniak otrygowaty, a łycznik późny

Powiązane linki

 

Musisz go znać!!!
MUCHOMOR ZIELONAWY

Przydatne linki

Moje zdjęcia

Przykładowe linki do zdjęć na stronie

Dopisz się do newslettera.

Boczniak ostrygowaty.
Pleurotus ostreatus
Grzyb powszechnie znany, bo często można go znaleźć na sklepowych półkach lub menu restauracyjnym.
Jednak w momencie odnalezienia go w środowisku naturalnym, czasami pojawiają się wątpliwości. Stąd pomysł na taką tablicę.
W środowisku naturalnym można go znaleźć na drewnie drzew liściastych lub jeszcze żywych osłabionych drzewach, gdy temperatura powietrza się obniży. Potrafi występować nawet podczas łagodnej zimy.
Jest to grzyb o szerokim zastosowaniu kulinarnym, z którym chyba tylko wyobraźnia może nas zatrzymać przed wykorzystaniem w kuchni. Nadaje się do smażenia, gotowania, marynowania czy nawet kiszenia.
Można mieć go o każdej porze roku w swoim domu ponieważ daje się łatwo uprawiać. Wystarczy zapewnić odpowiednie warunki.
Wracając jednak do tych występujących w naturalnym środowisku. Jak każdy grzyb ma swojego podobnego przedstawiciela, gdzie początkujący grzybiarz powinien się z nim zapoznać. W tym przypadku jest to łycznik późny.
Czy to niebezpieczna pomyłka, ciężko określić. W zależności od źródła są różne informacje. Niektórzy podają jako niejadalny ze względu na gorycz, inni jako trujący (zawierający substancje rakotwórcze), a część wręcz odwrotnie. Grzyb jest jadalny w krajach azjatyckich, czy Rosji oraz są prowadzone badania na temat jego działania antynowotworowego (https://www.researchgate.net/…/232746063…).
Więc ja nie mogąc dojść do ładu, kto ma większą rację, pozostawiam kwestią otwartą.
Jak rozróżnić te dwa gatunki przedstawiłem na tablicy i opisałem różnice.
Więc to tyle z mojej strony.
Jak wyglądają wasze inspiracje kulinarne z boczniaki w roli głównej?

Zobacz również

0 0 votes
Article Rating
Powiadom mnie
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
error: Content is protected !!
0
Masz swoje przemyślenia, wyraź je ;)x
Scroll to Top